03C62204

Infertilitetsutredning

Allmänt

En barnlöshetsutredning bör gå snabbt. Utredningen är alltid individuellt anpassad. Vid den första kontakten, som oftast är ett telefonsamtal, avgörs om det först behövs ett läkarbesök eller om en standardutredning startas med besök hos vår barnmorska.

Utredning och behandling anpassas efter kvinnans ålder, parets sjukdomshistoria och spermaanalys.

Själva behandlingen beror på utredningsresultatet och behöver inte innebära IVF utan till exempel bestå av ägglossningsstimulerande behandling eller insemination.

Utredning

Vid en sedvanlig utredning kommer ni först till ett besök hos vår barnmorska. Vid detta besök går vi igenom i detalj hur utredningen går till. Några av de frågor vi ställer är hur länge ni försökt få barn. Eventuella tidigare graviditeter. Hur din menscykel ser ut (längd, regelbundenhet) Vi går igenom er hälsohistoria, eventuella tidigare sjukdomar och eventuella operationer.

Vid detta besök får ni med er remisser för blodprover och spermaanalys. De blodprover som ingår är så kallad infektionsscreening på både man och kvinna. På kvinnan tas dessutom hormonprover i form av TSH (kontrollerar sköldkörtelns funktion), FSH och LH vilka ska tas på mensdag 2-5 samt AMH. AMH ger oss besked om den så kallade äggreserven.

Undersökning av kvinnan

Vid läkarbesöket som sker innan mensdag 9 undersöks kvinnan alltid gynekologiskt. Då görs även ett ultraljud via slidan. Man får då viktig information om äggstockar och livmoder. I samband med detta görs också en utredning av äggledarna. Detta sker på ett skonsamt sätt med ultraljud samtidigt som kontrastvätska sprutas genom äggledarna via en tunn kateter som lagts in i livmodern.