03C62204

FSH-stimulering med Gonal-F, Puregon och Menopur

Gonal-F, Puregon och Menopur är ett FSH-preparat som ges i låg dos om ägglossning ej har erhållits av Pergotime eller Letrozole. Detta ges som injektioner under huden, genomgång av detta görs på mottagningen tillsammans med barnmorska.

Hur fungerar medicinen?

Vid utebliven mens eller om mens mycket sällan, sätts först en menstruationsliknande blödning igång. Detta görs vanligen med ett progesteronliknande preparat, Provera, som tas som tabletter, 10 mg dagligen i 10 dagar. Några dagar efter avslutad medicinering kommer en blödning.

Vid mensstart tas injektioner under huden med ett FSH-preparat, Menopur, Puregon eller Gonal-F. Man får instruktioner om hur detta går till av vår barnmorska Jennie.

Efter 7-8 dagar med dagliga injektioner kommer man till mottagningen för en första kontroll med ultraljud. Det undersöks då om man har början till en äggblåseutveckling, och man får fortsatta ordinationer. Detta kan innebära höjning eller sänkning av FSH-dosen. Det avgörs då också när nästa kontroll skall göras.

När ultraljudsbilden talar för att en blåsa är mogen, ges ibland en ägglossningsspruta med ett annat hormon, Pregnyl, Ovitrelle (hCG), ägglossningen sker då om cirka 40 timmar. Paret skall ha samlag redan samma kväll som sprutan tagits och kvällen därpå. Vid insemination görs denna dagen efter ägglossningen.

Har behandlingen fungerat?

Graviditetstest tas om mensen uteblir. Om detta är positivt får patienten komma på ultraljud efter två veckor. Om det är negativt, får man komma på en ny undersökning. Sannolikt har man i så fall inte haft ägglossning.

Om mens kommer, kan man pröva en ny behandlingsomgång.

Fakta: För vidare information om FSH-stimulering med Gonal-F, Puregon och Menopur kan du besöka Sjukvårdsrådgivningen eller Fass (Gonal-FPuregonMenopur).